Kiedy planować ślub?

Planowanie ślubu i wesela to niezwykle wymagający proces, który pochłania wiele czasu, energii oraz środków finansowych przyszłych małżonków. Wszystko po to, aby ten długo wyczekiwany dzień był wyjątkowy. Dopięcie wszystkiego na ostatni guzik wymaga czasu, dlatego warto rozpocząć organizację z odpowiednim wyprzedzeniem. Najtrudniejszym zadaniem jest zarezerwowanie sali. Najpopularniejsze lokalizacje mają zarezerwowane terminy nawet na najbliższe 2-3 lata! Warto zatem rozglądać się za miejscem tuż po przyjęciu pierścionka zaręczynowego. Podobnie sprawa wygląda z terminem ślubu kościelnego, należy ustawić się w długiej kolejce. Optymalny czas na rozpoczęcie przygotowań to od 1,5 roku do 2 lat przed datą ślubu. Dzięki temu w wasze planowanie nie wtargnie się niepotrzebny chaos i stres. 

Dlaczego warto planować ślub z wyprzedzeniem?

Im wcześniej zaczniecie organizować wesele, tym lepiej. Przede wszystkim macie wtedy znacznie większa szansę na złowienie okazji cenowych na alkohol, obrączki, czy stylizacje ślubne. Będziecie także mieli znacznie większy wybór jeśli chodzi o usługodawców. Im bliżej ceremonii, tym mniej fotografów, muzyków, makijażystek, cukierników, fryzjerów i wielu innych profesjonalistów ma wolne terminy. Lepiej z dużym wyprzedzeniem podpisać umowę z wymarzonym specjalistą, niż zdecydować się na ostatnią deskę ratunku. Duża rezerwa czasowa pozwala także na rozłożenie wydatków w czasie, dzięki czemu nie będziecie obciążeni finansowo. Opłacenie wszystkiego na ostatnią chwilę może graniczyć z cudem. Ponadto, będziecie mieli okazję do zgromadzenia pomysłów oraz dekoracji weselnych. Strojenie sali pod presją czasu nie jest dobrym pomysłem, warto rozplanować ozdoby z odpowiednim wyprzedzeniem. Będziecie mieli także okazję na zarezerwowanie podróży poślubnej w okazjonalnej cenie. Im szybciej zdecydujecie się na wykupienie wakacji, tym lepsze oferty znajdziecie. Warto pamiętać także o tym, że planowanie dnia ślubu ma być dla was przyjemnością, a nie wyścigiem z czasem. Rozpocznijcie przygotowania wcześniej, by móc się nimi cieszyć.